Usein kysytyt kysymykset
Mitä tarkoittaa reunahionta ja minkälaisia reunahiontoja on saatavilla?
Lähtökohtaisesti tasolasin reunat ovat aina leikkuun jäljiljtä siinä kunnossa kuin ovat. Leikkuureuna on yleensä kanteiltaan viiltävän terävä ja reunassa tai reuna-alueilla voi olla koloja, piikkejä, katkaisujälkiä, reunan taipumista yms. ja kaikki em. asiat kuuluvat leikkuujälkeen. Yleisesti: mitä paksumpi lasi ja mitä pienempää lasikappaletta leikataan, sitä suuremmat epäsäännöllisyydet leikatussa reunassa on. Leikatun lasin mittatoleranssi on melko löyhä, erityisesti paksumpiin laseihin mentäessä. Tällaista reunahiomatonta lasia käytetään yleensä silloin, kun lasin kaikki reunat menevät piiloon eikä viiltävästä reunasta aiheudu vaaraa.
Lasin reunoja voidaan kuitenkin työstää asiakkaan laatuvaatimusten mukaan, ja alla muutama yleisimmistä reunatyöstöistä.
Kaikkia allaolevia hiontoja voidaan tehdä sekä suorareunaisiin- että muotoonleikattuihin laseihin.
Teräväsärmähionta (TSH)
Ei ole oikea reunahionta, mutta nopea, edullinen ja helppo tapa poistaa lasin reunasta viiltävyys, esim. hiontanauhalla.
Kaikki edellämainitut leikkuujäljen mahdolliset epämuodostumat jää lasiin, mutta särmät tylsytetään hiomalla, jolloin esim. lasin käsittely helpottuu.
Heikkolaatuisissa kalustelaseissa (pöydänkansilasit, hyllyt, yms.) näkee usein virheellisesti ilmoitettavan että lasi on reunahiottu, vaikka lasissa on vain tämäntyyppinen teräväsärmähionta.
TSH-hionnassa ulkonäöllisesti mitään ei lasketa virheeksi.
Hienoreunahionta (HRH)
Hienoreunahionnassa lasin reuna hiotaan suoraksi ja reunaan tehdään noin 1-2mm leveät viisteet terävyyden poistamiseksi. Tässä hionnassa lasin reunasta tulee ”esittelykelpoinen” eli reunassa ei ole koloja, epämuodostumia sekä reuna on suora ja säännöllinen.
Hienoreunahionnassa lasin reuna jää vaaleanharmaaksi mattapintaiseksi. Kyseistä hiontaa voidaan käyttää esim. lasin reunan viherryksen vaimentamiseen.
Kiiltoreunahionta (KRH)
Kiiltoreunahionta on reunahionnoista yleisin. Kuten hienoreunahionta, mutta hiontavaiheita lisätään niin paljon että reunasta tulee kiiltävä ja läpinäkyvä.
Kulmahionta
Lasin reuna voidaan hioa lähes mihin tahansa kulmaan 0-90 asteen välillä. Kaikista yleisin kulmahionta on 45-asteen ns. ”jiirihionta”. Kyseistä hiontaa voidaan käyttää laseihin ja peileihin luomaan hienostunutta ja pikkutarkkaa ulkonäköä. Erityisen suosittu pöydänkansilaseissa ja sisustuspeileissä.
Lasien reunat voidaan myös tarkkushioa tiettyyn astekulmaan esimerkiksi lasien yhteenliimaamista varten. Hionnan leveys on suoraan verrannollinen lasin paksuuteen – paksumpi lasi – leveämpi hionta.
Kulmahionta on lisähionta ja voidaan tehdä hienoreunahionnan tai kiiltoreunahionnan jälkeen.
Alla muutama esimerkkikuva 45-asteen kulmahionnasta:
Fasettihionta
Edellämainittujen reunahiontojen lisäksi on saatavilla lasin pintaan tehtävä koristeellinen fasettihionta. Fasettihionta voi yleisesti olla leveydeltään 5-30mm.
Erikoistyönä CNC-työstettynä, lasipaksuudesta riippuen, fasettihionta voidaan tehdä jopa 140mm leveänä, lasin läpi meneviksi koristeraidoiksi tai lasissa olevan reiän/aukon ympärille. Fasettihiontoja voi olla myös useita, eri kulmassa olevia, päällekkäin.
Fasettihionta on lisähionta, mikä voidaan tehdä hienoreunahionnan tai kiiltoreunahionnan jälkeen.
Alla esimerkkikuva 30mm leveästä fasettihionnasta. Lasi 12mm erikoiskirkas.
Mikä ero on normaalikirkkaalla ja erikoiskirkkaalla lasilla?
Erikoiskirkas lasi valmistetaan lasimassasta, mikä sisältää huomattavasti vähemmän rautaoksideja normaalilasiin verrattuna.
Rautaoksidit antavat lasille vihertävän sävyn. Rautaoksidia vähentämällä saadaan lasin väritoisto ja valonläpäisy paremmaksi normaalilasiin verrattuna. Tästä tulee myös nimitys low-iron lasi. Tuotemerkkejä ovat esimerkiksi Optiwhite, Clearvision, Diamant ja Ultraclear.
Vaikuttaako erikoiskirkkaan lasin käyttö lasin reunan vihreyteen?
Ei vaikuta, tai vaikutus on hyvin vähäinen. Hyvin pienet lasikappaleet, esim. kapeat lasihyllyt, voivat näyttää reunoiltaan tietystä suunnasta katsottuna ”kristallisen kirkkailta”, mutta jo hiukan isommat lasit muuttuvat reunoiltaan myös vihreiksi tai tummanvihreiksi, kuten normaali lasi.
Reunan vihreyteen vaikuttavat kappaleen koko, lasin ympäristöstä tulevat värit, reunahionnan tyyppi ja hiontakulma sekä katselusuunta ja ympäröivät valo-olosuhteet.
Vinkki: normaalin tai erikoiskirkkaan lasin reuna voidaan hioa esimerkiksi mattapinnalle (hienoreunahionta) tai reunaan voidaan hioa 45-asteen fasettihionta, mitkä osaltaan vähentävät lasin reunan viherrystä.
Onko erikoiskirkas lasi absoluuttisen väritöntä?
Ei ole, mutta ero normaaliin lasiin on huomattava, esimerkiksi vaaleita tai valkoisia pintoja lasin läpi tarkasteltaessa.
Myös useimmat maalatut, painetut, tulostetut lasit ja peilit suositellaan valmistamaan aina erikoiskirkkaalle lasille tai peilille.
Erikoiskirkkaat lasit (paksuudeltaan 3,4,5,6,8,10,12,15 ja 19mm) pidämme aina varastossa ja ovat täten lyhyellä toimitusajalla saatavilla. Sisustuslaseissa useimmin käytetty vahvuus on 6mm.
Heti varastosta myös pinnoitettua erikoiskirkasta lasia, eli ns. ”näkymätöntä lasia”, missä valonläpäisy on jopa 98-99%. Lasissa oleva pinnoite vähentää heijastuksia.